Citrus Trifoliata heeft de hoogste weerstand tegen kou onder de citrusvruchten. Ze is bestand tegen temperaturen tot -25°C en is een van de weinige bladverliezende citrusvruchten.
Citrus Trifoliata gaat in vegetatieve rust als de nacht temperaturen dalen en de dagen korter worden. Hij verliest dan alle of vrijwel alle bladeren. Dit levert prachtige kleuren op in de herfst variërend van geel tot rood.
Vegatieve rust is vooral van belang voor rassen die een redelijke tot goede vorstresistentie hebben, maar die normaal niet in rust gaan. Elke Citrus variëteit die op Citrus Trifoliata geënt wordt gaat ook in een gedwongen vegetatieve rust. Hierdoor komt de sapstroom vrijwel stil te liggen. Minder sap in de plant betekent minder risico op bevriezing.
Rassen geënt op Citrus Trifoliata blijven iets kleiner, hebben een hoge productiviteit per plant én middelgrote vruchten van uitstekende kwaliteit. De rijpingstijd is iets vertraagd en de zuurgraad iets hoger vergeleken met die van hetzelfde niet-geënte ras.
De plant is goed bestand tegen overtollig water, heeft vrij oppervlakkige wortels en is om deze reden niet de meest geschikte soort voor droge gebieden. Bij te weinig water blijven de vruchten kleiner en worden ze droog.
Citrus Trifoliata is geschikt voor zware-, vruchtbare-, én zelfs slecht doorlatende en kleiachtige grond. Hij doet het slechter op kalkrijke gronden. Hij is bestand tegen wortelrot, kraagrot en Citrusaaltjes. In te natte potten kan er wél wortelrot optreden.
Belangrijk is dat de plant tijdens vorst droog staat én uit de koude wind. Natte grond of natte potten kunnen de vorstresistentie beïnvloeden. In het voorjaar is de kans op schade groter doordat de temperatuurverschillen al groot kunnen zijn.
Citrusplanten kunnen beter tegen vorst als ze geleidelijk gewend raken aan lagere temperaturen. Dit komt omdat de planten zich in de loop van de tijd kunnen aanpassen en hun cellen kunnen voorbereiden op de kou. Dit proces wordt acclimatisatie genoemd. Hier zijn enkele redenen waarom Citrusplanten beter bestand zijn tegen vorst na een periode van kou:
Voorbeeld: Een gestekte Keraji mandarijn van 3 jaar oud tegenover een op Citrus Trifoliata geënte Keraji mandarijn van 3 jaar oud:
- De Keraji stek is groeikrachtiger t.o.v. de geënte Keraji op Citrus Trifoliata. Hij start in het voorjaar sneller met de groei en groeit langer door in het najaar.
- De geënte Keraji bloeit al in het 2e jaar, de gestekte Keraij nog niet.
- De gestekte Keraji heeft bij een temperatuur van ongeveer -8,9 zware bladschade opgelopen, de geënte variant geen enkele schade.
Het verschil in vegetatieve rust heeft waarschijnlijk voor een verschil gezorgd in vorstbestendigheid. De stek heeft geen takken verloren dus hij overleeft het ook, maar waarschijnlijk zal de energie naar het aanmaken van nieuw blad gaan in plaats van bloei.
Ent je dezelfde Keraji mandarijn op een onderstam die geen of amper vorst kan verdragen verlies je ook de vorstbestendigheid. Vriest de onderstam kapot dan ben je het geënte deel vanzelfsprekend ook kwijt!